Naše vesti

Dezodoransi, antipespiranti, teflon i rak. Zabluda ili ne?

23/10/2017

Dezodoransi antipespiranti i rak?

 

Često se na društvenim mrežama pojavljuje informacija o povezanosti upotrebe dezodoransa i antiperspiranta sa rakom dojke, te ovu informaciju možemo protumačiti na sledeći način, korišćenjem naučno utemeljenih dokaza.Pre svega, zagovornici ove pretpostavke ukazuju na povezanost jer se, po njihovim navodima, upotrebom ovih kozmetičkih sredstava sprečava izlučivanje štetnih materija i njihovo nakupljanje u limfnim žlezdama. Istina je da rak dojke nastaje u tkivu dojke, a ne u tkivu žlezda na koje deluju antiperspiranti,  da ova sredstva sprečavaju izlučivanje znoja delovanjem na znojne žlezde, a ne delovanjem na limfne žlezde, da limfne žlezde služe ćelijama raka za širenje bolesti, a ne za nastanak ishodišta tumora. 

 

Tumačenja su vezana i za prisustvo parabena, supstance slične hormonu našeg tela estrogenu koji može ubrzati rast već nastalih malignih ćelija. Ulogu imitatora estrogena ima mnoštvo supstanci koje često unosimo u organizam. Iako uloga parabena nije posve razjašnjena, većina modernih dezodoransa su bez sadržaja parabena (engleski parabens-free). Ostaje otvoreno pitanje unosa parabena u organizam i drugim putevima. Konačno treći mit je vezan za prisustvo aluminijuma u tkivu tumora dojke, pre svega, na bazi jedne male studije iz 2007. godine. Uloga aluminijuma je takođe dovođena u vezu sa delovanjem sličnom estrogenu. Deset puta veća studija iz 2013. godine je opovrgnula bilo kakvu ulogu aluminijuma i nastanka raka dojke. I u slučaju parabena i u slučaju aluminijuma, zagovornici ove povezanosti naglašavaju značaj brijanja predela ispod pazuha, čime se, po njihovim navodima, pojačava resorpcija štetnih materija iz navedenih kozmetičkih sredstava.

Zaključak je da većina navedenog ukazuje na odsustvo povezanosti iz naslova teksta.  Ipak, i delimično postojanje suprostavljenih rezultata nekih studija, po Nacionalom institutu za rak iz SAD, daje prostora da se nastave istraživanja o uticaju antiperspiranta i dezodoransa na nastanak raka dojke.

 

 

Teflon i rak?

 Teflon je brendirani naziv za hemijsko jedinjenje poznato kao politetrafluoroetilen (PTFE) široko rasprostranjeno kao sredstvo koje se koristi za izradu posuđa. U procesu proizvodnje teflona koristi se, pored ostalog, i perfluorooktanoična kiselina (PFOA). Teflon, sam po sebi, nije osumnjičen kao faktor koji dovodi do nastanka raka. Dileme se dovode u vezu sa PFOA koja se može pojaviti u teflonu u malim količinama. Studije sprovedene na laboratorijskim životinjama ukazuju na povezanost izlaganju PFOA i nastanka nekih vrsta raka (jetre, testisa, mlečnih žlezdai pankreasa). Izloženost na radnom mestu kod ljudi ukazuje na povećan rizik od raka mokraćne bešike, bubrega i testisa. Ipak, agencije koje se bave istraživanjem raka, još uvek nisu precizno definisale ulogu PFOA kao faktor koji dovodi do raka. Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) je stanovišta da postoji sugestivni dokazi karcinogenosti kod laboratorijskih životinja, ali ne dovoljni kod ljudi, te konačni stav zahteva dodatna istraživanja. Međunarodna agencija za istraživanje raka svrstala je PFOA u listi karcinogena na poziciju 2B  što znači da je označen kao mogući karcinogen za ljude. Hemijska industrija koja koristi PFOA, ne samo u proizvodnji teflona, ograničava njegovu upotrebu i oslobađanje u životnu sredinu. Takođe, poslednjih godina, neki proizvođači teflona, eliminisali su PFOA iz procesa proizvodnje teflona. Prema raspoloživim podacima, tokom obrade hrane u teflonu, PFOA se ne nalazi ili se nalazi u ekstremno malim količinama u hrani obrađenoj na ovaj način te ne postoji jasna preporuka EPA da se ograniči upotreba teflona u procesu proizvodnje hrane.


Komentari:

Ne postoje komentari za ovu vest. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Unesite komentar

Nećemo objaviti Vašu E-mail adresu!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/intl.so' - libicui18n.so.57: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: